Knäckebröd är aldrig fel och alltid lika gott att äta på. Det
finns mängder av olika knäckebröd att baka, men jag har en favorit som min
mamma alltid brukar baka till jul. Jag har dock ändrat en av mjölsorterna då
jag ville testa en ny variant.
Denna omgång valde jag att toppa knäckebrödet med två olika.
Men det går att variera i massor av olika sorter. Låt fantasin flöda.
Jag använda denna omgång torkad basilika, flingsalt och
riven ost på häften och till den andra hälften blev det sesamfrön, flingsalt
och riven ost.
Recept
5dl mjölk
0,5msk ljus sirap
0,5msk honung
1tsk salt
1tsk kumminfrön
1tsk fänkålsfrön
10g färsk jäst
3dl vetemjöl
3dl dinkelmjöl fullkorn
3dl grahamsmjöl
1ägg
Ex rivenost, torkad basilika, oregano, sesamfrön, flingsalt,
riven ost etc
1. Börja med att stöta kryddorna i en mortel och värma sedan upp
sirap, mjölk, salt, honung och kryddor i en kastrull till 37grader.
2. Smula jästen i en bunke och häll över vätskan och lös upp.
3. Tillsätt lite mjöl i taget tills att det blir en mjuk och
elastisk deg.
4. Låt jästa under bakduk i 60min
5. Kvala ut mycket tunt på mjölkat bakbord eller mjölad
bakplåtspapper
6. Pensla med uppvispad ägg och strö över det som önskas ha
ovan på. Skär i önskade storlekar
7. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 3minuter och vänd sedan på
bröden för att få färg på båda sidor
Låt svalna på galler