Rågbröd med soltorkade tomater är ett av mina favoritbröd
som jag brukar baka. Det lilla salta och sträva smaken från tomaterna ger brödet
en extra höjning och ett saftigt bröd. Brödet går att använda som vanligt
fruksotbröd men passar även perfekt att ha det som bröd till middagar.
Jag använder mig alltid av jästkorgar när jag gör bröd, antigen en rund eller oval. Det ger en sådan fin form och yta på brödet. Men det går alltid lika bra att jästa det driekt på plåten på ett bakplåtspapper, det är upp till dig och välja vad som passar bäst.
Ger ett stort bröd
50g jäst
5dl vatten 37grader
5dl vetemjöl
4dl grovt rågmjöl
2dl hackade soltarkade tomater
1msk honung
Börja med att smula jästen och lös upp med lite av vattnet.
Tillsätt sedan resten av vattnet, soltorkade tomater och honung.
Blanda i båda mjölsorterna och knåda ihop till en deg.
Använd gärna bakmaskin och knåda i 10minuter. Om du gör det för hand 15min.
Lägg ipp i jästformar eller driekt på en plåt med
bakplåtspapper
Låt jäsa i 60minuter under bakduk
Grädda mitt i ugnen på 150grader i 55minuter