En god och saftig tårta som passar till alla sorters kalas.
Gillas av både barn och vuxna!
Tårta med hallonsmörkräm, blåbärmousse och frosting
12 bitar
Tårtbotten
4 st ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
smör till formen
ströbröd till formen
Hallonsmörkräm
100 g smör
0.5 dl hallon
1-1.5 dl florsocker
Blåbärsmousse
1 st gelatinblad
1,5 dl blåbär
4 dl grädde
Chokladfrosting
300 g färskost
1,5 dl florsocker
75 g smör
125 g ljus choklad
Topping
Hallon
Blåbär
Tårtbotten bakas med fördel en dag innan den ska användas.
Sätt ugnen på 175°C och smörj och ha ströbröd i en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp c3-4
minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blnda försiktigt ner det till en
jäm smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30
minuter. Provstickan ska vara helt trott när kakan är klar. Låt svalna helt
skär sedan tårtbotten så du var två lager
Hallonsmörkräm: Mosa sönder hallon i en bunke. Vispa smör
och florsocker porös. Tillsätt sedan lite av de mosade hallon åt gången och
vispa ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan
Blåbärmousse: Mosa blåbär i en skål och blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 3dl grädde till ett fast skum. Koka upp
resten av grädden och häll ner blåbären. Lägg ner gelatinbladet i
blåbärsgrädden utan att krama ur det och låt det smälta innan du försiktigt
vänder ner den vispade grädden. Ställ i kylskåpet ca 10min
Chokladfrosting: Vispa färskost, florsocker och smör
fluffigt. Smält chokladen över ett vattenbad eller på låg effekt i mircon.
Tillsätt den smälta chokladen i smeten och vispa tills att allting är väl
blandat och rätt så fast
Dags att göra tårtan: Bred ut hallonkrämen på det nedersta
lagret så att det blir jämt. Tänk på att gå ända ut i kanterna. Lägg på ett
lager av sockerkakan. Bred försiktigt ut blåbärmoussen på ett jämt lager och
även här ända ut i kanterna. Lägg på den sista sockerbaksbotten
Bred ut ca 3/4 av chokladfrostingen ovanpå tårtan och runt
om tårtan så att det blir ett jämt lager runt omkring. Spritsa sedan resten av
frostingen på toppen i små toppar runt omkring i 2-3 lager. Toppa med hallon
och blåbär i mitten