En god och saftig tårta som passar till alla sorters kalas.
Gillas av både barn och vuxna!

Tårta med hallonsmörkräm, blåbärmousse och frosting

12 bitar

Tårtbotten

4 st ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

smör till formen

ströbröd till formen

Hallonsmörkräm

100 g smör

0.5 dl hallon

1-1.5 dl florsocker

Blåbärsmousse

1 st gelatinblad

1,5 dl blåbär

4 dl grädde

Chokladfrosting

300 g färskost

1,5 dl florsocker

75 g smör

125 g ljus choklad

Topping

Hallon

Blåbär

Tårtbotten bakas med fördel en dag innan den ska användas.
Sätt ugnen på 175°C och smörj och ha ströbröd i en form med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp c3-4
minuter.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen och blnda försiktigt ner det till en
jäm smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 30
minuter. Provstickan ska vara helt trott när kakan är klar. Låt svalna helt
skär sedan tårtbotten så du var två lager

Hallonsmörkräm: Mosa sönder hallon i en bunke. Vispa smör
och florsocker porös. Tillsätt sedan lite av de mosade hallon åt gången och
vispa ihop till en slät kräm. Ställ åt sidan

Blåbärmousse: Mosa blåbär i en skål och blötlägg
gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 3dl grädde till ett fast skum. Koka upp
resten av grädden och häll ner blåbären. Lägg ner gelatinbladet i
blåbärsgrädden utan att krama ur det och låt det smälta innan du försiktigt
vänder ner den vispade grädden. Ställ i kylskåpet ca 10min

Chokladfrosting: Vispa färskost, florsocker och smör
fluffigt. Smält chokladen över ett vattenbad eller på låg effekt i mircon.
Tillsätt den smälta chokladen i smeten och vispa tills att allting är väl
blandat och rätt så fast

Dags att göra tårtan: Bred ut hallonkrämen på det nedersta
lagret så att det blir jämt. Tänk på att gå ända ut i kanterna. Lägg på ett
lager av sockerkakan. Bred försiktigt ut blåbärmoussen på ett jämt lager och
även här ända ut i kanterna. Lägg på den sista sockerbaksbotten

Bred ut ca 3/4 av chokladfrostingen ovanpå tårtan och runt
om tårtan så att det blir ett jämt lager runt omkring. Spritsa sedan resten av
frostingen på toppen i små toppar runt omkring i 2-3 lager. Toppa med hallon
och blåbär i mitten