Chokladtårta med mango och chokladmousse
16 bitarTårtbotten
200 g mörk choklad
200 g smör
3 st ägg
2,5 dl socker
3 dl vetemjöl
Mangofyllning
400 g fryst mangobitar
3 st gelatinblad
1 dl strösocker
0,5 dl vatten
Chokladmousse
200 g ljus choklad
4 dl grädde
1 st gelatinblad
Topping
25 g ljus choklad
Mangobitar
Tårtbotten bakas med fördel 2 dagar innan den ska serveras
så att botten har fått stå till sig och bli saftig. Förvara i kylskåp
Tårtbotten: Sätt på ugnen på 175grader. Smörj en form med
löstagbar kant eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält matfettet i en kastrull på svag värme. Bryt sedan ner
chokladen i bitar och låt den smälta i matfettet. Rör om då och då. Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölet och
chokladblandningen och rör till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i
nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Kakan ska inte vara helt genomgräddad utan
vara kladdig i mitten
Mangofyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Koka
upp mango med socker och vatten tills att magon blivit mjuk. Rör ner gelation
och ställ åt sedan för att svalna
Chokladmousse: Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa
3dl grädde till ett fast skum. Koka upp resten av grädden. Smält chokladen över
ett vattenbad eller på låg värme i micron och häll över den varma grädden. Lägg
ner gelatinbladet i chokladgrädden utan att krama ur det och låt smälta. Rör
försiktigt ner den vispade grädden. Låt stå i kylskåp i ca 10min
Medan moussen står till sig bred ut mangofyllningen på
tårtbotten, tänk på att se till att det kommer ända ut i kanterna. Bred sedan
ut chokladmoussen ovanpå och låt stå svalt i minst 4timmar innan servering
eller över natten i kylskåp.
Topping: Smält chokladen över vattenbad eller i mircon. Ta
lite choklad på en sked och låt rinna ut på ett bakplåtspapper i olika former.
Låt stelna och använd det sedan som toppen tillsammans med mangobitar på tårtan.