Adventshelgen innebär alltid bak av pepparkakor och lussekatter för mig. Så här kommer mitt recept på pepparkakor.
Hoppas det smakar!
Ingredienser
250 g smör
2,5 dl socker
1 dl ljus sirap
0,5 msk malda nejlikor
0,5 msk kanel
0,5 msk bikarbonat
1 msk vatten
7 dl mjöl
Blanda smält smör, strösocker, ljus sirap, kanel, malda
nejlikor till en jämn smet i en stor bunk.
Blanda bikarbonaten och vattnet så att bikarbonaten löser
upp sig. Lägg i vattenblandningen i smeten och rör runt.
Vänd ner allt mjöl och blanda mycket noga. Knåda degen i
5min med bakmaskin och 10min om du knådar för hand.
Om ni väljer att skära pepparkakorna så rulla ur degen i två
längder, slå in rullarna i gladpack och låt dem vila från en till tre dagar.
Skär i tunna skivor och grädda dem varsamt mitt i ugn. Låt vila i kylskåp.
Om ni väljer att göra pepparkaksfigurer så låter ni endast
degen vila i bunken från en till tre dagar. Grädda dem varsamt mitt i ugn.
Grädda på 175grader i 8-10min.