I helgen har det varit lite fest här hemma och jag skulle fixa två stycken tårtor, så en av dem blev en saftig tårta gjort på sockerkaksbotten. Två lager totalt med en mangosmörkräm och citronmousse. Tårtan är sedan toppad med en lingonfrosting.
Hoppas det smakar!
Ingredienser
12 bitar
Tårtbotten
4 st ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör till formen el
bakplåtspapper
Mangosmörkräm
1 burk mangopuré
100 g smör
0,5 dl florsocker
Citronmousse
4 dl vispgrädde
4 msk citronsaft
1 st gelatinblad
Lingonfrosting
300 g färskost
1,5 dl florsocker
75 g smör
5 tsk lingonpulver
Topping
1,5 dl vispgrädde
mangobitar
Så här gör du
Tårtbotten bakas med fördel en
dag innan den ska användas. Sätt ugnen på 175°C och smörj och
ha ströbröd i en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker pösigt i en
bunke med elvisp c3-4 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och
bakpulver i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i
äggblandningen och blanda försiktigt ner det till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda
i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Provstickan ska vara helt
trott när kakan är klar. Låt svalna helt skär sedan tårtbotten
så du var två lager.
Mangosmörkräm: Vispa smör och
florsocker porös. Tillsätt mangopurén lite i taget och vispa ihop
till en slät kräm. Ställ åt sidan.
Citronmousse: Pressa citronsaften
i en skål och blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Vispa 3dl
grädde till ett fast skum. Koka upp resten av grädden och häll
ner citronsaften. Lägg ner gelatinbladet i citrongrädden utan att
krama ur det och låt det smälta innan du försiktigt vänder ner
den vispade grädden. Ställ i kylskåpet ca 10min.o
Lingonfrosting: Vispa färskost,
florsocker och smör fluffigt. Tillsätt lingonpulver och vispa
tills att allting är väl blandat och rätt så fast.
Dags att göra tårtan: Dela
tårtbotten så det blir tre dekar. Bred ut mangosmörkrämen på
det nedersta lagret så att det blir jämt. Tänk på att gå ända
ut i kanterna. Lägg på ett lager av sockerkakan. Bred försiktigt
ut citronmoussen på ett jämt lager och även här ända ut i
kanterna. Lägg på den sista sockerbaksbotten.
Bred ut lingonfrostingen ovanpå
tårtan och runt om tårtan så att det blir ett jämt lager runt
omkring. Vispa grädden hårt och spritsa runt om kanten på tårtan.
Toppa med mangobitar.